Projects

  

Holne Cross, Ashburton

The project involves the completion of a modern, low energy domestic extension to a house on the edge of Dartmoor near Ashburton. The aim of the project was to create a flexible, working environment and domestic family room that maximise the potential of the site.

The design provides a new kitchen, family room and home office at the rear of the existing building. Walls have been modified and opened up to maximise the connection between the front garden which has views over the rolling hills of Devon. The two-way fire place is centered between the existing building and new extension with adjacent walls removed to promote open plan living and serves as a symbolic heart to the house. A lightweight timber spiral stair offers an efficient and graceful connection between the ground and first floor.

The building draws reference to the works of Craig Elwood and Marcel Breuer in creating a contemporary, functional and lightweight building extension. Slim-line glazed framing, carefully articulated shadow gaps and a controlled use of materials provide a calm living and working environment.

The building has been structurally designed to accommodate a second storey when and if required.

Through the use of retractable screens and high level of detailing, the building is used successfully as an architectural studio and domestic residence by providing working/ meeting facilities and a family living environment within a consistent architectural language.



Client – Rud Sawers

Cost – £80,000